perjantai 16. heinäkuuta 2021

Kenkävero

Poikkesimme Mikkelin reissullamme Kenkäverossa, joka on Mikkelin maaseurakunnan entinen pappila. Pappila on ollut samalla paikalla jo 1500-luvulta lähtien. Nimen Kenkävero varmaa alkuperää ei tiedetä, mutta yhden tarinan mukaan nimitys johtuu kirkkokenkien kulumisesta kirkkomatkoilla. Kun kulumajälkia alkoi näkyä, sanottiin, että nyt maksetaan kenkäveroa.


Vuodesta 1990 lähtien Kenkävero on ollut ympärivuotinen käyntikohde, jonka toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry. Sen toiminta-ajatuksena on käsityökulttuurin edistäminen elinkeinona ja taitona. Alueella on useita myyntipaikkoja, joissa myydään mm. käsitöitä, leivonnaisia ja elintarvikkeita. Päärakennuksessa toimii ravintola, josta saa päivittäin lounasta. Testaamamme "Pappilan paras hampurilainen" ja "Pappilan kermainen lohikeitto" olivat oikein maukkaita annoksia.



 
Kävijöille on myös monenlaista nähtävää. Kenkäveron puutarhassa kasvaa satoja kasveja, jotka tuoksuvat ja värittävät kaunista Saimaan rantamaisemaa. Lampaita ja kanoja pääsee katsomaan ja ehkä koskemaankin, mikäli sattuvat olemaan sillä päällä.


Lampaiden henkilöllisyydet jäivät todentamatta, mutta kanarouvien nimet olivat Martta, Miina ja Matilda.



Kenkäveron alueella on myös Joulupukin piilopirtti. Pukkia ei paikalla näkynyt, mutta piilopirtissä oli avoimet ovet.



Joulupukin piilopirtissä oli nähtävillä mm. tonttuvakoojalaite ja porojen lentojuoman valmistukseen käytettävää välineistöä.




Alapuolella on näkymä Kenkäveron laiturilta. Vasemmalla näkyy rantakahvila. Oikealla puutarha ja sen takana entinen pappilan päärakennus.


Tässä näkymää puutarhasta laiturin suuntaan.



Vanhaan navettaan on tehty suuret myyntitilat.



Aitan yläkerrassa esiteltiin neuleita ja erilaisia villatuotteita. Alakerrassa kerrottiin villalangan valmistuksesta.



Pappilan alueella on myös Savon nuijamiesten muistomerkki.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista