lauantai 6. kesäkuuta 2015

Lullinvuori

Puoliksi Jyväskylään ja Muurameen kuuluvan Muuratsalon saaren eteläpäässä Muuramen puolella on varsin mielenkiintoinen 195 metrin korkuinen nyppylä, jonka uumenista löytyy Keski-Suomen pisin luola. Joku on mitannut luolan pituudeksi 32 metriä.

Vuorelta näkyy toisin paikoin mukavasti Päijänteelle. Luolan lähistöllä on runsaasti laajoja halkeamia ja irtonaisia kiviä.


Luolan toisessa päässä oleva suuaukko näkyy yläpuolella olevassa kuvassa. Suuaukosta töröttää kelopuun pätkä, josta sen erottaa ympäristöstä. Tämän suuaukon käyttäminen edellyttää kuitenkin joko kiipeilijän taitoja kelon vierestä ylhäältä alas laskeutuen tai hoikkaa vartaloa vasemmalla näkyvän halkeaman kautta kulkien.

Luolan vastakkaisessa päässä oleva suuaukko sopii isokokoisemmalle ihmiselle. Suuaukko on kuvan keskikohdan oikealla puolella oleva halkeama.


Jotta homma ei olisi liian helppoa, on suuaukkoon jumiutunut iso kivi. Sisälle mennään laskeutumalla ensin kiven päälle ja siitä edelleen halkeaman pohjalle. Sen jälkeen käännytään ympäri ja ryömitään halkeamaan jumiutuneen kiven ali luolaan.


Itse luolassa mahtuukin sitten hyvin kulkemaan. Luolassa on viileän kellarimainen tunnelma. Ja hyvin pimeää, jos ei ole lamppua mukana. Toisen suuaukon merkkinä oleva kelopuu näkyy luolan perällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista