tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kerimäen kirkko

Vietimme kesäistä päivää Savonlinnan seudulla ja päätimme pyörähtää ennen kotiin lähtöä Kerimäen kirkossa, joka on maailman suurin puukirkko. Istumapaikkojen määrällä mitattuna se on myös kaikista Suomen kirkoista suurin. Sisäpohjapinta-alan mukaan se jää Turun tuomiokirkon jälkeen toiseksi. Varsin isosta rakennuksesta on siis kyse.


Muodoltaan Kerimäen kirkko on kaksoisristikirkko, eli kahtamoinen. Sen pohja on muodoltaan risti, jonka tassapitkien sakaroiden väliin on tehty kulmaulokkeet. Kirkon vieressä on 42 metriä korkea kellotapuli, joka on valmistunut vuonna 1847, kuten itse kirkkokin. Tapulissa on kaksi eri kokoista kirkonkelloa. Tapulissa toimii kesäaikaan kioski-kahvila kirkon aukioloaikoina.




Kirkon pituus on 45 metriä, leveys 42 metriä ja korkeus 27 metriä. Ristin huippuun on 37 metriä. Istumapaikkoja on noin 3300 ja lisäksi noin 2000 mahtuu seisomaan. 




Kirkon ensimmäisen suunnitelman teki vuonna 1842 Ernst Bernhard Lohrmann, joka oli kirkkoihin ja julkisiin rakennuksiin erikoistunut saksalaissyntyinen suomalainen arkkitehti. Kirkon koko olisi riittänyt vain 1500 hengelle ja se ei kelvannut 10 000 hengen seurakunnalle. Arkkitehti ja Yleisten rakennusten intendentinkonttorin ensimmäinen konduktööri Anders Fredrik Granstedt suunnitteli kirkon uudelleen 5000 hengelle mitoitetusti vuonna 1844. Ilmeisesti hän vain suurensi alkuperäisiä piirustuksia. Kirkon rakentaminen aloitettiin uusilla piirustuksilla välittömästi ja se valmistui 25.9.1847.





Isoltahan kirkko näyttää ulkoakin, mutta vasta sisälle astuessa sen valtava koko tulee kunnolla esille. Tilaa riittää joka suuntaan.



Alttaritaulun on maalannut Alexandra Theodora Frosterus-Såltin vuonna 1890. Aiheena ovat Jeesuksen sanat Matteuksen evankeliumista: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.”


 
Urut ovat Kangasalan Urkutehtaan valmistamat ja ne ovat 20-äänikertaiset. Urut on asennettu kirkkoon vuonna 1894.



Lämmitystä varten kirkossa on neljä kamiinaa, mutta niitä ei ole käytetty 1950-luvun lopun jälkeen. Kamiinoita oli alun perin kahdeksan, kun ne asennettiin vuonna 1912.


Vuonna 1911 kirkkoon hankittiin viisi Josef Stenbäckin suunnittelemaa kynttiläkruunua. Alttarin edustalla on myös suuri kristallikruunu vuodelta 1882.



Koristeellinen saarnastuoli tulee alttarin suunnasta melko pitkälle, lähelle kirkon keskustaa.



Kirkkoa kiertävät parvet kahdessa kerroksessa.



Kerimäen kirkon tunnelma on kirkkomaisen arvokas, mutta myös valoisa ja avara. Käynnistä maailman suurimmassa puukirkossa jäi levollinen olo.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista