sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Aavasaksa

Olimme viikon mökkilomalla Raanujärvellä ja poikkesimme Ylitornion Aavasaksalla, joka on Lapin vanhin matkailukohde. Aavasaksa on 242 metriä korkea vaara Ylitornion kunnassa. Vaara tunnetaan Suomen eteläisimpänä pisteenä, jossa voidaan nähdä keskiyön aurinko. Ranskan tiedeakatemian retkikunta teki geofysikaalisia mittauksia Aavasaksalla vuosina 1736–1737. Aavasaksa kuuluu myös Struven ketjuun.


Ajoimme Aavasaksan päälle ja pysäköimme Avasaksan Paviljongin pihaan. Kävelimme siitä vaaran pohjoispäässä olevalle näköalatasanteelle. Taivas oli tässä vaiheessa vielä lähes täysin pilvessä. Aikaisemmin oli satanut vettäkin, mutta nyt oli poutaa ja maisemat näyttivät jo hienoilta.



Matkalla tasanteelle näimme Annikki Kariniemen patsaan. Hänet tunnetaan Lappi-aiheisista kirjoistaan. Hän oli Lapin ensimmäinen naiskirjailija. Ensio Seppäsen veistämä patsas on pystytetty vuonna 1990.



Katselimme hetken maisemia ja palailimme paviljongin luokse. Kävimme siellä juomassa kahvit.



Paviljongin vieressä on kesäteatteri, jota kutsutaan Kruununnäyttämöksi.



Lähistöllä on Pierre Louis Moreau de Maupertuisin ja rasnkalaisen tiedeakatemian astemittausretkikunnan 1736-1737 muistomerkki.



Lähdimme kävelemään kohti näköalatornia. Kuljimme Keisarinmajan kautta. Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailurakennus. Rakennus ristittiin keisarinmajaksi Venäjän keisarin ja Suomen suurruhtinaan vierailun toivossa. Keisari oli tulossa Lappiin ja vierailun yhteyteen suunniteltiin käyntiä Aavasaksalla. Keisarin matka kuitenkin peruuntui epävakaan poliittisen tilanteen vuoksi. Maja toimii museona ja se on auki kesällä.



Aavasaksan punatiilinen näkötorni sijaitsee vaaran korkeimmalla kohdalla. Se on 13 metriä korkea ja sen huippu on katettu lasilla. Tornissa oli lasin sisällä melko lämmin tunnelma näinkin vähäaurinkoisella kelillä. Osan lämmöstä tuotti myös portaiden nousu.


Näkötornin lasitus aiheuttaa melko paljon heijastuksia valokuviin. Omin silmin katseltuna maisema näyttää kuitenkin upealta.



Heijastuksista johtuvia raitoja näkyy tässäkin kuvassa melkoisesti.



Reilummalla zoomin käytöllä heijastuksista ei ollut niin suurta haittaa. Tässä näkyy Tornionjoen yli Ruotsin puolelle johtava silta.


Tässä taitaa näkyä Tengeliönjokea ja Haapakosken voimalaitos.



Tässä vielä hieman ruotsalaista maisemaa tornista kuvattuna.



Tornista laskeuduttuamme kävelimme huipun itäpuolella oleville kallioille. Matkan varrella oli pieni jugend-kioski.



Tällainenkin rakennelma löytyi. Sen tarkoitus jäi arvoitukseksi.


Kalliolle päästyämme katselimme pitkään näitä huikeita avaria maisemia. Eipä ihme, että Aavasaksa kuuluu mukaan ympäristöministeriön 27 virallisen kansallismaiseman listalle.


Taivaskin alkoi näkyä enemmän pilvien siirtyessä muualle ja lisääntynyt auringon valo teki maisemasta entistä upeamman.


Pilviä näkyi vielä paljon, mutta aurinko valaisi upeasti maisemaa.



Eihän näistä maisemista olisi pois malttanut lähteä, mutta meidän oli tarkoitus ajaa Pelloon ja ehtiä vielä käymään kaupassakin ennen mökille paluuta, joten pakko oli lopulta sanoa hyvästit Aavasaksalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista