perjantai 16. heinäkuuta 2021

Pursialan hiidenkirnu

Mikkelin Pursialassa sijaitsee yksi Suomen suurimmista hiidenkirnuista. Se on 8 metriä syvä ja halkaisijaltaan 2-3 metriä. Kirnu löytyy Hiidenkadulta lähtevän kevyen liikenteen väylän päästä. Joissakin lähteissä mainittu osoite Korjaamokatu 3 vie myös aivan hiidenkirnun viereen, mutta välissä on nykyään aita.




Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden lopulla irtokivien pyöriessä vesimassojen aiheuttamasssa pyörteessä, jolloin ne ovat kairanneet peruskallioon onkalon. Geologien arvion mukaan Pursialan hiidenkirnun syntymiseen on kulunut noin 100 vuotta.



Hiidenkirnun luokse kiivetään metallisia portaita pitkin. Kirnun ympärille on tehty aita, jotta sinne ei vahingossa pääsisi luiskahtamaan. 8 metrin pudotus kiven sisälle ei varmastikaan ole miellyttävä kokemus, vaikka pohjalla olikin käyntimme aikana vettä pehmentämässä pudotusta.



Kirnun reunassa olevan leveämmän kohdan päälle on aseteltu pyöreitä kiviä, jotka ovat ilmeisesti löytyneet kirnun pohjalta. Ne ovat vesimassojen kieputuksessa kirnunneet reijän kallioon ja itsekin siinä samalla pyöristyneet kauniisti. Ihmeellinen on maailma.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista