keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Särkitunturi

Särkitunturi on helppo retkikohde Muonion lähellä. Tunturin erikoisuutena ovat sen laella olevat lammet. Suurimman lammen rannalla on nuotiopaikka, kodan mallinen puuvarasto ja "wc". Huipulta avautuva näköala on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Nuotiopaikan lähellä on ollut aikaisemmin myös taukokota, mutta se on palanut vuonna 2011. Uusi kota on rakennettu alemmas polun varteen.

Särkitunturille on opastus Rovaniementien varressa olevalta P-paikalta, joka on noin 15 kilometrin päässä Muoniosta. Itse asiassa pysäköintialueita on kaksi, molemmin puolin tietä. Suurempi niistä on Muoniosta päin tultaessa tien vasemmalla puolella ja sieltä on hienot näkymät Särkijärven yli Pallakselle. Pienemmältä pysäköintialueelta tien oikealta puolelta lähtee leveä hoidettu polku Särkitunturille.

Särkitunturille menevä polku on leveä ja hyvin hoidettu.


Polku on todella helppo kulkea ja soveltuu ainakin puolimatkassa olevalle kodalle asti myös lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa liikkuvalle. Kodalta eteenpäin polku ei ole ihan niin helppokulkuinen.

Kodan luona Kuiva Särkivaaran ja Särkitunturin välissä on lampi, jossa on pulahtamista varten laituri. Kodan vieressä on myös wc ja puuvarasto.

Kodan jälkeen polku alkaa nousta jyrkemmin kohti Särkitunturin huippua. Eteneminen on kuitenkin loppuun asti melko helppoa.

Särkitunturin päältä olisi mahdollista nähdä kirkkaalla säällä kaikki ympäröivät tunturit Leviä ja Yllästä myöten, mutta sää ei ollut meille aivan niin suosiollinen. Saimme maisemista vain kalpean aavistuksen. Täällä pitää ehdottomasti käydä toisenkin kerran.

Särkitunturin laella olevan lammen rannassa on nuotiopaikka.
Nuotiopaikan vieressä sijaitseva puuvarasto.

Nuotiopaikan läheisyydessä sijaitseva maisemavessa.

Särkitunturilta näkisi vaikka mitä, kunhan sää olisi kirkas.
Olos, Pallaksen kerot, Keimiötunturi, Levi ja Ylläs ovat jossakin usvan seassa.
Jerisjärvi sentään hieman pilkistelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loukkuvuoren lenkki, Etelä-Konneveden kanssallispuisto

Kävimme elokuun lopulla pyörähtämässä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Tarkoituksenamme oli  kiertää Loukkuvuoren lenkki, mutta se jäi s...

Hae tästä blogista